8 de març del 2020

Dones




Ahir vaig anar a "la perru" en ma mare. Aquest mes tenim moltes coses a fer juntes al poble: dinar de la dona, cursa, xerrades, exposicions....  tot de dones. M'entreté vore com pentinen... 
A l'escola, hem fet i explicat un "Sabies que...? de dones de tot el món, l'exposició està a l'entrada.

El divendres vam anar a la biblioteca. Vam vore els dibuixos finalistes del concurs, per a la samarreta del dia de la dona i l'exposició de primeres dones del poble.


La mestra conta que el dia de... són dies que les persones hem necessitat posar al calendari per a recordar, per a millorar la vida, la convivència. 
Són per a commemorar, per a fer memòria. Però que durant tot l'any han de ser dies de..



... de la pau, de l'arbre, del medi ambient, del llibre, de la llengua materna, contra el càncer, de l'aigua.... de la dona!

Diu que la seua iaia no sabia llegir, sols escrivia les primeres lletres. Hui hi ha països on les dones no saben escriure ni les seues primeres lletres.

Que hi ha dones que fent el mateix treball cobren menys. Conta que hi ha molts llocs on les dones adopten el cognom de l'home quan es casen, on no poden treballar fora casa, on no tenen dret a estudiar... Han de tenir permís de l'home: pare-marit. El meu amic de classe li pregunta que per que, no ho entén.  
Ara espere que la mare acabe d'estendre la roba. Anem a la cursa. El pare ens esperarà en casa la uela. Hui dinem allí. 
Pensant amb "el dia de..." caic en que si el uelo havia de treballar de sol a sol per a tan sols poder viure, la uela ho feia des d'abans d'eixir fins a després que s'haguera post, pel mateix. Si els homes eren pobrets, les dones ho era molt més.

Mentre espere a la mare, a les notícies de la tele ixen moltes dones de tot el món. A més unes persones que no els volen en cap lloc, es diuen refugiats. Quin nom més llleig. També hi haurà refugiades? El mòbil de la mare. Vaig  buscar. Mira si! El dia 20 de juny és el dia internacional dels refugiats... i de les refugiades.