30 de gener del 2023

Voler ser, per a estimar


Més avant, en aquet text, penjaré el manifest que hui la classe de 6é ens ha llegit al pati, m’agradaria començar aquest escrit dient el que fa uns dies ens vam plantejar a les classes: què fem per les altres persones? I així va començar aquesta activitat col·lectiva “Cadena de favors”





També hem estat escoltant i ballant últimament, una cançó molt bonica, on cada vers ens ajuda a ser.

LLUITES

Autors:A Temps (2023) i CEIP V.Blasco Ibàñez (València)

Mai camines sol/ vine ací al meu costat.

Jo t’ensenyaré si et fas mal com t’has d’alçar.


Si tu tractes bé/a la gent del teu voltant,

tindràs amistat, vida i felicitat.


Perquè en la vida hi ha/ dificultats

tria el que vulgues ser /per estimar.


Si lluites, defenses/ la diversitat.

Somriure i lliure, sempre de la mà.



MANIFEST DEL DIA DE LA PAU.

Ens agradaria començar aquest manifest dient qué significa per a nosaltres la Pau.

La Pau no és sols un dia que celebrem així perquè sí; creguem que la Pau és una conducta diària que tots hauríem de dur a terme dia rere dia. La Pau també és el respecte a la nostra vida i a la dels demés. I és molt més que el fi de tots els conflictes del món.

Hi ha un conte molt bonic de la Pau que es titula “ Els dos llops”, i diu:

Hi havia un vell indi Cherokee que contava al seu net la lluita que cadascú té dins d’ell. Aquesta era entre dos llops… - “Un llop és diabòlic: iracund, arrogant, fals predicador, vanitós, ressentit, lladre, abusador i assassí - L’altre és bo: pacífic, Amorós, seré, humil, generós, compassiu, fidel, bondadós, benvolent i honest” El net, després d’uns minuts de reflexió, va preguntar al seu iaio: “ …i quin llop guanyarà? El iaio Cherokee simplement respongué: “ El que tu alimentes”. Nosaltres esperem que tots alimentem el llop bo i  la Pau ha de ser diària. La Pau al món comença en un mateix.

Gandhi ens va ensenyar:  “No hi ha camins per a la Pau, la Pau és el camí” 

Importa ser blanc, negre o groc? Importa professar una o altra religió? Importa tenir més que altres? Importa pertànyer a una cultura o altra? Prenem exemple de Gandhi que reivindicà la independència de la Índia de manera pacífica ja que cada vegada que algú incomplia açò, ell es posava en vaga de fam el temps necessari.

Nosaltres volem avui, al igual que Gandhi, reclamar al món que deixen les guerres a un costat i que en les nacions de tot el món regne la Pau. Que no es jugue amb la vida de milers de persones, i que no per interessos de dos o tres hagen de patir milers de persones.

I després del ball, hem soltat els coloms que ha portat Denise.

Marian LL.P.